Хляб-Руло със спанак и ориз
автор: Ренета Янева
Продукти:
2 чаши пълнозърнесто брашно
1 чаша бяло брашно
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица суха мая
1 чаша топла вода
Приготвяне:
Замесвам меко тесто и го завивам да втаса 30 минути на топло.
В това време приготвям плънката:
Продукти: 1 кафяна чашка ориз,800 грама спанак от консерва,подправки (чесън на прах, черен и червен пипер, сол).
В тенджерка загрявам три супени лъжици захтин (олио) и когато е готово, добавям кафяна чашка ориз.Запържвам докато стане стъклен и бързо разбърквам в него подправките: 1/2 лъжичка чесън на прах и сол, червен и черен пипер на вкус. Заливам ориза с 2 кафяни чашки студена вода, похлупвам и оставям да ври на слаб огън (котлонът на 2 при 10 степени) за 20-25 минути.После свалям от котлона, свалям капака и покривам с чиста кърпа (хартиена салфетка) за 15-20 минути,за да се дръпне водата.Когато тестото втаса хубаво и плънката е поизстинала, разделям втасалото тесто на две (или три части)и всяка една разточвам на кора с дебелина 5 мм (не ги правя много тънки, за да не ги разкъса плънката).Разбърквам ориза и го смесвам с консервата спанак. Тази плънка разпреелям върху корите, които завивам на руло и подреждам в тавичка, предварително намазана с маргарин.Пека на 180 градуса (350F) 45 минути.